Як формуються бюджетні місця
- Міністерство освіти і науки України, інші державні замовники визначають з окремих спеціальностей переліки предметних спеціальностей та спеціалізацій, за якими здійснюються формування та розміщення державного замовлення.
- Абітурієнти подають заяви до закладу вищої освіти. Вони можуть подати до семи заяв на чотири спеціальності (освітні програми, спеціалізації) на місця державного та регіонального замовлення, зазначивши в кожній із них пріоритетність відносно інших поданих ним заяв, при цьому показник пріоритетності 1 означає найвищу пріоритетність.
- Формується загальний список вступників за кожною освітньою програмою, для якої виділяється певна кількість бюджетних місць. Наприклад, 100 бюджетних місць для освітньої програми «Прикладна фізика». Бюджетні місця на цю спеціальність отримають ті, хто буде в загальноукраїнському рейтингу в першій сотні. Ці місця буде закріплено за абітурієнтом.
- Прийом на навчання за регіональним замовленням здійснюється на спеціальності (предметні спеціальності, спеціалізації) та форми здобуття освіти, за якими воно надане регіональним замовником для кожного закладу вищої освіти та форми здобуття освіти.
Широка конкурсна пропозиція (широкий конкурс)
Крафтові харчові технології в ресторанному бізнесі
Виробництво та технологіїОсвітня програма орієнтована на формування та розвиток професійних компетентностей фахівців для здійснення ефективної діяльності в сфері харчової індустрії та ресторанного бізнесу.
Метою програми є підготовка висококваліфікованих фахівців з харчових виробництв, здатних до професійної діяльності з розв’язування складних спеціалізованих завдань та практичних проблем технічного і технологічного характеру у виробничих умовах підприємств харчової промисловості та ресторанного господарства на національному та міжнародному рівні; підготовка фахівців, здатних виконувати управлінські функції, просувати на рівні підприємства або галузі кращі ідеї, практики, міжнародні стандарти, технології забезпечення якості продукції, розробляти нормативну та технологічну документацію, створювати інноваційні види харчової продукції.
Навчальний процес побудований на опануванні професійних освітніх компонентів:
- крафтові технології перероблення рослинної та тваринної сировини, хлібобулочних та кондитерських виробів, напоїв та продуктів бродіння;
- устаткування в галузі;
- організація виробництва на підприємствах харчової промисловості;
- проєктування підприємств з основами системи автоматизованого проєктування і розрахунку;
- управління якістю та безпечністю харчових продуктів;
- економіка підприємства та маркетинг.
Перевагами навчання за освітньою програмою є:
- отримання випускниками диплому європейського зразка;
- студентоцентроване навчання;
- визнання навчання здобувачів в межах неформальної освіти;
- практичний досвід роботи в харчовій індустрії викладачів;
- атмосфера університету, що сприяє творчому підходу та доброзичловості;
- залучення фахівців галузі та представників бізнесу до освітнього процесу;
- вільний вибір дисциплін у здобувачів з широкого каталогу університету (25% обсягу програми);
- підтримка спеціальності державою (наявність бюджетних місць зі стипендіальним забезпеченням);
- багаторічна співпраця з університетами-партнерами Німеччини, Австрії, Греції за програмами академічного обміну студентів, навчання закордоном зі стипендією в межах програми Erasmus+;
- участь у міжнародних та всеукраїнських конференціях, конкурсах, роботі студентського наукового товариства, у англійському клубі та The ART of Hospitality;
- можливість отримання стипендій та грантів як в Україні, так і закордоном;
- стажування на підприємствах України, а також закордоном в Італії, Греції, Туреччині згідно з угодами підписаними з міжнародними компаніями.
Після завершення програми випускник може працювати на різних підприємствах (крафтові підприємства з випуску харчової продукції; виробничі підприємства закладів індустрії гостинності, готельно-ресторанні комплекси, зелений туризм; підприємства з перероблення рослинної та тваринної сировини; виробництва м’ясних, рибних, молочних, хлібобулочних та кондитерських виробів, напоїв та продуктів бродіння; транснаціональні корпорації; органи державного управління; або організація власного бізнесу) за видами професійної діяльності на таких посадах: інженер-технолог підприємств харчової промисловості; технологічний директор підприємства; R&D Engineer Researcher; менеджер з контролю якості харчових продуктів підприємств харчової промисловості; шеф кухар (су-шеф) закладу ресторанного господарства; завідувач виробництва на підприємствах харчової промисловості.
- Я маю